preloader

Új eszközöket kapott az MPK tűzvédelmét ellátó FER létesítményi tűzoltóság2022 Október 10

A esemény első napján színvonalas előadásokat hallhattak a résztvevők többek között a FER Tűzoltóság legújabb járműveiről, a fluormentes habképzőanyagokkal kapcsolatos kérdésekről, a Tiszaújvárosban épülő poliol komplexumról és a Rosenbauer jövőbe mutató koncepciójáról az RT gépjárműfecskendőről is.

A második nap programja Tiszaújvárosban a MOL Petrolkémia területén és a FER Tűzoltóság laktanyájában került lebonyolításra. Elsőként a nagyteljesítményű tűzoltó eszközöket láthatták a vendégek működés közben, ahol két darab hab-víz ágyú és két darab új beszerzésű nagyteljesítményű habbaloltó gépjármű működött egy időben, majd ezt  követően a résztvevők megtekintették az épülő poliol komplexumot. Az esemény zárórendezvényén a FER létesítményi tűzoltóság új speciális járművei is átadásra kerültek.

Az új eszközök ünnepélyes átadásán részt vett és beszédet mondott Marton Zsombor, a MOL Petrolkémia vezérigazgatója, dr. Koncz Zsófia miniszter-helyettes (TIM), a térség országgyűlési képviselője, dr. Pimper László, a FER ügyvezetője és Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, műveleti főigazgató-helyettes, a BM OKF Főigazgató műveleti helyettese.

A MOL Petrolkémia elkötelezett a társadalmi felelősségvállalás mellett, ezért a poliol beruházás előrehaladtával a FER létesítményi tűzoltóság meglévő infrastruktúrájának fejlesztésére is kiemelt figyelmet fordít, így biztosítva, hogy az új vegyipari komplexum a lehető legnagyobb biztonsággal legyen működtethető.

A FER beavatkozási képességének növelése érdekében Tiszaújvárosban és Százhalombattán  egy-egy nagy teljesítményű habbaloltóval, valamint egy-egy konténerszállító gépjárművel, Százhalombattán pedig még egy új magasból mentő gépjárművel is  bővül a jelenleg rendelkezésre álló eszköztár, de a fejlesztések következtében már további járművek is megrendelésre kerültek.  Emellett számos szakfelszerelést és kulcs alapanyagok beszállításának biztonságát garantáló, intervenciós feladatok ellátásához szükséges eszközrendszert szereztek be. A tiszaújvárosi FER tűzoltóság napi készenléti létszámának emelésére is szükség volt, amely az eddigi 16 fő-ről 20 fő-re emelkedett, így 17 fő létszámnövekedés mellett már összesen 83 fő létesítményi tűzoltó gondoskodik az üzemek és területek tűzbiztonságáról. A létesítményi tűzoltóság laktanyája mindössze 3-4 percnyire van a Poliol komplexumtól, a vonulási idő az iparterület közlekedés-fejlesztési terveinek megvalósítása után várhatóan tovább csökken, így a lehető leggyorsabban és a legmodernebb eszközökkel garantálja a gyáregység mellett Tiszaújváros és az egész régió biztonságát.

„Néhány karnyújtásnyira innen hamarosan megnyílik a MOL új poliol komplexuma, döntő fontosságú lépéseként a vállalat petrolkémiai tevékenysége megerősítésének és Tiszaújváros regionális vegyipari központtá fejlesztésének. Új épületek, új technológiai eljárások, új anyagok jellenek meg, ezért indokolt, hogy a FER Tűzoltóság kapacitásait és műszaki képességeit is hozzáigazítsuk a változó körülményekhez. Ezt kívánja a közelben élők, az itt dolgozók és a tűzoltók biztonsága, ez a környezet érdeke.” – mondta Marton Zsombor, az MPK vezérigazgatója.

Az átadó ünnepség után a Rosenbauer International AG jóvoltából egy egyedülálló, elektromos gépjárműfecskendő akció közbeni működését láthatták a résztvevők, mely a legkorszerűbb környezetbarát oltóanyagot használva szemléltette a tűzoltási képességeit.