preloader

Tisztelgés Szent Flórián tűzlovagjai előtt2021 Május 13

Május 4-e Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Az ünnep alkalmából Pimper László és Szabó István tűzoltóparancsnokokat a FER új laktanyájáról kérdeztük. Kattints és sétáld körben virtuálisan az új laktanyát!
 
Honnan indult a projekt, miért olyan fontos a tiszaújvárosi létesítményi tűzoltóságnak az új laktanya?
Pimper László: 2010-ben készült el az első koncepció a tiszaújvárosi tűzoltóság elhelyezésének tartós megoldására, és az egység tevékenységének bővülése (többek között a Poliol-projekt) adta meg az utolsó lökést. Egyértelművé vált, hogy az akkor államtól bérelt laktanyarészből és az iparterület különböző részein bérelt raktárakból nem tudjuk a feladatainkat maradéktalanul ellátni, melyek nem alkalmasak bizonyos tevékenységek megfelelő, biztonságos és gyors kiszolgálására. A létesítményi tűzoltósági célra használt épületek – így a FER-éi is – általában bérlemények, viszont ebben az esetben gazdasági számítások alapján kedvezőbbnek tűnt, ha mi valósítjuk meg a beruházást, és végül a FER tulajdonába kerül az épület.
Ennek a zöldmezős koncepciónak nagyon sok előnye van, például a kivitelezés során a régi laktanyából fenn tudtuk tartani a folyamatos készenlétet és szolgáltatást, míg az új létesítményből (a régivel ellentétben) már korábbi kiérkezési időt, például a Poliol esetében 5 percen belüli beavatkozást tudunk biztosítani. Végül nem egy klasszikus tűzoltólaktanyát, sokkal inkább egy tűzoltósági szolgáltatóközpontot hoztunk létre.
Mit lehet tudni az épületről, mekkora állományt érintett a költözés?
Szabó István: Szerencsések voltunk, mert a helyszínkeresés a Tisza Site közlekedésfejlesztési koncepciójának kidolgozásával és jóváhagyásával egy időben történt, így sikerült a két dolgot összhangba hozni, és olyan helyet találni, amely biztosítja a vonulási idők csökkentését a teljes területen. Gyakorlatilag a teljes készenléti és hivatali állomány, 67+8 fő került egy helyre, 18 db tűzoltó és egyéb funkciójú gépjármű, valamint számos más eszköz mellett. Különlegességnek számít a szerállások nagy belmagassága, ami a cserefelépítmények (konténerek) cseréje miatt indokolt, illetve az, hogy nincsenek belső pillérek.
A tervezés és kivitelezés során mennyire voltak fontosak a fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontok?
Sz. I.: Nagyon messziről indultunk ezért elsősorban a jelenkori előírásokat vettük figyelembe, így az épület energetikai szempontból a legszigorúbb követelményeknek felel meg. A villamoshálózata bővíthető, és a szertár egy részét négy villamos meghajtású jármű töltésére méretezték és alakították ki. Jelenleg viszont csak egy tisztán villamos meghajtású kisteher-gépjárművünk van. A komplexum építészeti és épületgépészeti kialakítása lehetővé teszi a mostani megvalósítási fázisban elhalasztott napelemes rendszer későbbi kiépítését.
P. L.: A tűzoltóság szempontjából egy jelentős környezetvédelmi hatás már megvalósult, mégpedig az, hogy a telephelyen belül egy helyen vagyunk. Eddig a kollégák a kiegészítő tevékenységek egy részét indokolatlanul végezték külső helyszíneken, ami a riaszthatóság és a készenlét miatt a tűzoltó gépjárművek felesleges mozgásával járt.
Milyen érzés ebbe a modern, új környezetbe bejárni dolgozni?
Sz. I.: A legjobban példázza a helyzetet, hogy a költözést követően a változásoktól általában tartó régi motoros kollégák is pozitívan nyilatkoztak az új elhelyezési körülményekről. Nem gondolták volna, hogy ilyen hamar megszokják, és most már mindenki teljes természetességgel jár-kel a laktanyában.
P. L.: Rám mély benyomást tett, amikor nemrég esti időszakban jöttem el a laktanyából, és kivilágítva, felirattal láthattam a kész épületet, melynek így egyben saját arculata, formája lett. Nagyon különleges érzés volt. A modern épület magas színvonalon járul hozzá az iparterület védelméhez, ezzel támogatva a helyi ipari fejlesztéseket és a szervezet költséghatékony működését.
Nézd meg az új laktanyáról készült 360°-os videónkat! Indítsd el a videót és forgasd a képet az egered segítségével!
 
Forrás: MOL epanorama